about

Reiniging van uw prothese en mondholte

Als u de prothese reinigt, is het ook nodig het tandvlees met een borstel te reinigen. Tandvlees is van nature niet afgedekt door een prothese. Onder de prothese komen voedselresten en bacteriën, deze gaan in ook in de plooitjes in het tandvlees zitten en moeten met een borstel worden verwijderd. Dit mag met tandpasta. Het kan dat het poetsen in het begin pijnlijk is of dat het tandvlees gaat bloeden, dit is een teken dat u moet blijven poetsen omdat het tandvlees niet gewend is om op die manier behandeld te worden. U mag poetsen met tandpasta.

De prothese mag u reinigen met prothese reinigingsmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Vaak worden reinigingsmiddelen verkeerd gebruikt, door de prothese te vaak of te lang in deze middelen te laten staan.

Borstel de prothese altijd af met een speciale prothese borstel, let op dat de haren van de borstel ook tussen de tanden en kiezen komen.

 

// //

Poets van het roze naar het tanden en kiezen gedeelte, zodat de haren van de borstel goed tussen de tanden en kiezen komen. Als u alleen van links naar rechts poetst komen de haren er niet tussen (zie tweede afbeelding) en daar zal dan ook het meeste tandplak achter blijven.

 

//

Tandplak is het beste zichtbaar als u de prothese droog maakt. Ziet de prothese er dof uit als hij droog is, of op sommige plaatsen, dan is dit vaak tandplak. Poets deze plaatsen tot deze weer glanzen. Als u tandplak niet goed weg poetst zal dit veranderen in tandsteen, dit kunt u vervolgens niet meer weg poetsen. Tandsteen heeft een poreuze structuur waardoor het kleurstoffen opneemt (koffie, thee en dergelijke), dit zijn vaak de donkere randen om én tussen de tanden en kiezen.

 

Afspraak maken

Maak meteen online een afspraak met praktijk voor tandprothetiek Rob van Straten.

klik hier