Veelgestelde vragen

Hier treft u de meest gestelde vragen aan onze praktijk. Als u na het lezen van deze pagina toch nog vragen heeft, stel ze dan gerust via de contactpagina of bel even met ons, 013 523 00 85.

Het is belangrijk dat u uw prothese na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er – net als bij natuurlijke tanden – voedselresten en bacteriën op uw prothese. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enz. U kunt een kunstgebit schoonmaken met een zachte tandenborstel of speciale gebittenborstel en zeep, tandpasta (zonder schuurmiddel) of speciaal prothese reinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of bruistabletten. Deze middelen kunnen uw gebitsprothese beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.

Bij de meeste zorgverzekeraars krijgt iedereen met een prothese vanuit het basispakket een vergoeding van minimaal 75% van de totale kosten. Of u meer vergoed krijgt, is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Ja, dat is het beste. U kunt op deze manier uw kaak rust geven. De kaak kan dan weer goed doorbloeden omdat deze overdag wordt afgesloten door de prothese. Tandenknarsen komt 's nachts vaak ongemerkt voor. Als de prothese uit is, zal u de kaak minder belasten en zal deze minder snel slinken.

Natuurlijk! Het is uw aangezicht. Wij zullen u zoveel mogelijk adviseren in deze. Heeft u specifieke wensen over de plaatsing en kleur? Bespreek het met ons tijdens het intake-gesprek. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.

U heeft nu een nieuw kunstgebit maar verwachten niet dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon, nu moeiteloos met uw kunstgebit kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Wij proberen u – vooral in die lastige beginperiode – te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken.

Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kunnen wij deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

 

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan – minstens een halve dag vóór uw afspraak met onze praktijk – weer in. Dit is van belang omdat wij anders niet alle pijnlijke plekken kunnen herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan nooit aan het nieuwe wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten.

Er zijn allerlei kleefpasta's, kleefpoeders en 'voeringen' op de markt om een gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese! Uw kaken gaan hierdoor alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit los gaat zitten, moet u direct een afspraak met ons maken. Wij zien veelal direct wat er aan de hand is zodat wij u een passend advies kunnen geven.

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens eens in de twee jaar naar onze praktijk te gaan voor controle. Het is verstandig dit ook echt te doen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat u het in de eerste instantie niet opvalt.

 

Als u regelmatig terugkomt voor controle, dan houden wij alles voor u in de gaten. Wij kunnen uw kunstgebit weer passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na een jaar of acht), want ook een prothese slijt. Ook controleren wij dan meteen of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan.

Afspraak maken

Maak meteen online een afspraak met praktijk voor tandprothetiek Rob van Straten.

klik hier